Tavaszi gyepszellőztetés

Sokan hallottak már gyepszellőztetésről, azonban kevesen tudják, miért is fontos ez, miért emlegetik annyiszor. Gyepszellőztetés nélkül lehet pázsitot nevelni, de nem érdemes. Ahogy a szóból is következtethető, arról van szó, hogy utat engedünk a friss levegőnek, akárcsak egy otthoni szellőztetésnél. A különbség annyi, hogy ebben az esetben szeretett füvünk talaját szellőztetjük, azaz levegőt engedünk be a talajfelszín alá.

Sokan nem vágnak bele a gyepszellőztetésbe, mert félnek attól, hogy kárt okoznak vele, pedig éppen ellenkezőleg! 

A szellőztetés lényege, hogy eltávolítsuk az elhalt, bomló növényi részeket és fellazítsuk a talaj felszínén keletkezett gyepfilc réteget, segítve ezzel az oxigén és a tápanyagok bejutását a talajba. „Szellősebbé” téve a talajt, megelőzhetjük a különböző gombabetegségek elterjedését és az árnyékosabb helyeken a mohaképződést, továbbá hadat üzenhetünk a meleg időjárás hatására meginduló gyomtömegeknek. Ezek mellett a fű gyökereit átszabdalva sarjadásra ösztönözzük, mellyel egybefüggő, sűrű felületet kapunk.

Mikor érdemes végezni: A gyepszellőztetést a „nagykönyv” szerint tavasszal és ősszel érdemes elvégeznünk. Egyesek kihagyják az őszi gyepszellőztetést, de úgy gondolom, hogy a nyár alatt felhalmozódott, elhalt növényi részeket érdemes kisöpörnünk, mielőtt füvünk téli nyugalomra tér. Továbbá a „gyökerek felszabdalásával”  kevesebb eséllyel fülled be a fű a hósapka alatt.

A tavaszi művelet időpontja napra pontosan nem jósolható meg, de amikor a hőmérséklet 10-15 fok felett van és nem veszélyeztetnek éjszakai fagyok, akkor lassan készíthetjük elő a garázsban várakozó szellőztetőt. Tavasszal március végétől egészen májusig, ősszel pedig szeptember elejétől október végéig érdemes befejeznünk a munkálatokat.

Gyepszellőztetés menete: 

I. FŰNYÍRÁS

Az első lépés egy alacsonyabb fokozaton elvégzett fűnyírás. Abban az esetben, ha tavasszal még alig nőtt fű, akkor ezt kihagyhatjuk, de mindenképpen érdemes a területünket megtisztítani, mielőtt a fűnyírónak engedünk utat.

II. SZELLŐZTETÉS, LOMBSEPRÉS

Ezt követi maga a szellőztetés, amit végezhetünk elektromos/benzines géppel, vagy akár kézi eszközökkel, mint pl.: szellőztető gereblye. A gépek előnye, hogy gyorsabban halad az ember. Kisebb területekre elegendő az elektromos verzió is. A kézi szellőztető gereblyével nem olyan egyszerű a feladat – egy nagyobb területen akár kész rémálom is lehet! Ezzel főleg a szegélyeknél szoktam szellőztetni, elkerülve ezzel az öntöző szórófejek géppel való ledarálását. A szórófejektől egyébként is érdemes egy 15-20 cm távolságot tartani, ha nem szeretnénk hívni az „öntözőst” a következő héten. 

A szellőztető gépeken általában 5 fokozat van, mellyel a szellőztetés mélységét állíthatjuk be. Célszerű a 2-es fokozattal kezdeni, aztán, ha tapasztaltabbak vagyunk, kipróbálhatjuk, mit tud a többi szint.

Sokan csak hosszában haladnak, de sűrű gyepfelületnél érdemes keresztirányban is átmennünk a füvön. Fontos, hogy a szellőztető géppel ne álljunk meg és hátrafelé ne húzzuk a gyepen.

A fűgyűjtő zsák sok esetben tartozék a kisebb gépekhez, de sajnos kis kapacitásánál fogva nagyon hamar megtelik. 

Úgy gondolom, egyszerűbb fűgyűjtő nélkül átmenni a területen, majd a végén összegereblyézni az összes hulladékot.

 

III. FŰNYÍRÁS ÚJRA

A következő lépésnél szintén a fűnyíróé a szerep. A lombseprést követően hátramaradt fűfoszlányokat könnyedén felszippanthatjuk és összegyűjthetjük.

IV. FELÜLVETÉS

A munka elvégeztével felülvethetünk felújító fűmagkeverékkel. A teljesen kikopott részeken pedig érdemes gereblye segítségével „morzsás ágyat” készíteni a fűmagoknak. 

V. TÁPANYAGELLÁTÁS

A tavaszi szellőztetés után indító (starter) nitrogén-túlsúlyos gyepműtrágya kiszórása javasolt. A fűszálak a nitrogénnek köszönhetően gyors növekedésnek indulnak.

VI. BEÖNTÖZÉS

Végül az öntözőrendszer beállítása, elindítása és egy alapos öntözés következik.

Ezt követően érdemes a füvet pihentetni, amíg a szálak el nem érik a 8-10 cm magasságot. Innentől aztán következhet a gyepfenntartás, egészen a következő műtrágyázás időpontjáig. Érdemes fenntartani az 5 cm-es fűmagasságot, így elkerülhetjük a gombásodást és a gazok túlzott terjedését.

Mely cserjéket metsszük elvirágzás után?

2020.03.08.
Nem csak az a fontos, hogy melyik virágokat metsszük meg a tél végén, hanem az is, hogy melyeket érdemes tavaszi elvirágzásuk után megmetszenünk.....Kattintson a képre

Mely cserjéket metsszük tavasszal?

2020.02.16.
Lassan vége a télnek, bár senki nem tudja, mikor köszöntenek be az esetleges tavaszi fagyok! Mielőtt metszőollót ragadnánk és kertészkedési vágyainkat kiélve lemetszenénk minden bimbózó tavasszal virágzót, ismerjünk néhány nyáron virágzó cserjét, melyek metszését jobb, ha kora tavasszal, rügyfakadás előtt végezzük!

Som-félék, a tél színes vesszői

2020.02.02.
A somok sokoldalúan felhasználható díszcserjék, melyek néhol színes vesszőikkel, néhol tarka leveleikkel díszítik fel kertünket. Magyarországon néhány fajtájuk őshonos, melyekkel az erdőben is találkozhatunk, de ezek főként tápanyagforrásként funkcionálnak az ott élő állatok számára.

Évelők, melyekkel téli kertünket szebbé tehetjük

2020.01.20.
Léteznek olyan növények, melyek visszavágását nem muszáj elvégezni a tél kezdete előtt. Ebben a posztban bemutatok néhány télálló évelőt, melyek elszáradt virágaikkal karakteresebbé teszik téli kopár kertünket.

Díszfüvek télen

2020.01.16.
A díszfüvek igénytelen, nagy díszítőértékkel rendelkező növények, melyek kertünk kiváló elemei lehetnek a téli időszak alatt is. Nagy szerencsénkre az évelő díszfüvek vannak többségben az egynyári fajtákhoz képest. Habár számos fajból és fajtából van lehetőségünk választani...​