Som-félék, a tél színes vesszői

A somok sokoldalúan felhasználható díszcserjék, melyek néhol színes vesszőikkel, néhol tarka leveleikkel díszítik fel kertünket. Magyarországon néhány fajtájuk őshonos, melyekkel az erdőben is találkozhatunk, de ezek főként tápanyagforrásként funkcionálnak az ott élő állatok számára. 

A som-félék gondozásukat tekintve az egyszerűbb növények közé tartoznak, kezdő kertbarátok is könnyedén boldogulnak velük, de a metszés során egy-két dologra azért érdemes odafigyelnünk. Az összes faj és fajta lombhullató, éppen ezért amikor nem leveleikkel és virágaikkal díszítenek, akkor jönnek szóba a színes vesszők.  Kerti funkciójukat betöltve lehet belőlük sövényt nevelni, de ha hagyjuk kibontakozni teljes méretüket, szoliterként is megállják a helyüket. A napos-félárnyékos helyet kedvelik, de napos helyre ültetve látványosabb őszi lombszíneződésük. Vízigényük közepes, hosszan tartó forró nyári napokon gyakrabban érdemes megöntöznünk őket. 

Egyes fajok termése ehető, legfőképp a madarak fogyasztják, de a Húsos Som (Cornus mas) savanykás ízű terméséből többen lekvárt, szörpöt és aszalt gyümölcsöt is készítenek. A somok szeretik a tápanyagban gazdag talajt, de jól alkalmazkodnak a gyengébb minőségű talajokhoz is. Az egyes fajtákat főként tarka leveleik vagy színes vesszőik miatt ültetik, ugyanis kora nyáron érő kisebb virágaik szinte elvesznek a nagyobb levelek között. A szépen díszítő levelek és vesszők mellett azonban akad olyan faj is, melyet virág kinézetű csészeleveleinek köszönhetően ültetnek. Ilyen például a kisebb fa méretű Csillagsom (Cornus kousa).

Metszésükről:  A somokat nem feltétlenül szükséges metszeni, ugyanis enélkül is szépen fejlődnek, de az ültetéstől számított 3-4 év elteltével érdemes minden tavasszal az idős, elfásodott vesszőket tőből kicsípnünk. Ezzel a növényt megifjítjuk, azaz újabb vesszők kihajtására sarkalljuk.

Fenntartó metszés: Amennyiben a téli színes vesszőkben szeretnénk gyönyörködni, akkor radikálisabb metszést kell végrehajtanunk, ugyanis az új hajtások színe a legélénkebb. A sűrűn elágazódó bokorforma érdekében ültetéskor célszerű a növényt az alapi részig visszavágnunk. A követező 3-4 évben hagyjuk őket szabadon fejlődni, majd évente kora tavasszal metsszük vissza vesszőiket néhány talajközeli rügyre. Nyáron így erős, új hajtások fejlődnek majd, melyekben télen is gyönyörködhetünk.

A következőkben bemutatok néhány fajt, melyek színes téli vesszői a legszebbek közé tartoznak.

Cornus alba ‘Sibirica’ – Szibériai fehér som

A kertkedvelők körében talán ez a legismertebb fajta. Elsősorban télen élénkvörösre színeződő vesszői miatt ültetik. Fagytűrő, gyorsan nő, metszés nélküli kifejlett magassága a 2-3 métert is eléri. A minél színesebb vesszők eléréséhez minden évben fenntartó metszést alkalmazzunk. Tarka levelű változata a Cornus alba ‘Sibirica Variegata’ és Cornus alba ‘Elegantissima’.

Cornus alba ‘Sibirica’ Télen
Cornus alba ‘Sibirica’ nyáron virágzás közben

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Cornus alba ‘Kesselringii’ – Fekete vesszejű som 

A növény vesszői a nevével ellentétben nem feketék hanem sötétvörösek, ettől függetlenül a téli díszítőérték itt sem marad el. A rikítóan fehér hó szép kontrasztot alkot a növény sötét vesszőivel. Levelei ősszel vörösre színeződnek. A fenntartó metszés itt sem maradhat el.

Cornus alba ‘Kesselringii’ sötétbordó téli vesszői
Cornus alba ‘Kesselringii’ őszi elszíneződött levelei, és fehér bogyói

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Cornus sericea ‘Flaviramea’ – Sárga vesszejű som

A növény régebbi neve: Cornus stolonifera ‘Flaviramea’. Az év folyamán sárgás-zöldes leveleivel, télen pedig sárga vesszőivel díszít. Érdemes olyan helyre ültetni, ahol télen is szem előtt lesz, jól kombinálható a többi somfélével és a sötétebb levelű örökzöldekkel. A többi somhoz hasonlóan napos helyen a legszebb, forró nyarakon gyakrabban öntözzük meg. Sűrű, díszes vesszőkért cserébe fenntartó metszés javasolt.

Cornus sericea ‘Flaviramea’ télen
Cornus sericea ‘Flaviramea’ levelei ősszel

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Cornus sanguinea ‘Midwinter Fire’- Narancsos vesszőjű veresgyűrű som

Ősszel lombja narancssárgára színeződik, majd télen narancs vesszői díszítenek. Kora nyáron hozza apró fehér ernyővirágzatát, melyet fekete bogyótermések követnek. Fagytűrő, napos helyen élénkebb színei vannak. Fenntartó metszés javasolt tavasszal.

Cornus sanguinea ‘Midwinter Fire’ narancs vesszői télen
Cornus sanguinea ‘Midwinter Fire’ levelei ősszel

 

 

További díszes tarka levelű fajok:

Cornus alba ‘Spaethii’ – Arany tarka fehér som

Levelei színe sárgászöld, arany szegéllyel, piros vesszőkkel. A félárnyékos helyet kedveli. 

 

 

 

 

Cornus alba ‘Argenteomarginata’ – Piros vesszős som

Szintén tarka levelű faj, levelei szélén fehér szegély fut, vesszői télen piros színűek.

 

 

Cornus sericea ‘White Gold’ – Sárga vesszejű, fehér levélszélű som

Vesszői sárgák, fehér tarka levelekkel.

 

 

 

 

 

A somokat egymással kombinálva színekben gazdag téli kertet kapunk! 🙂

Képek forrása: 1, 2, 3, 4, 5, 6, 7, 8, 9, 10, 11, 12

Mely cserjéket metsszük elvirágzás után?

2020.03.08.
Nem csak az a fontos, hogy melyik virágokat metsszük meg a tél végén, hanem az is, hogy melyeket érdemes tavaszi elvirágzásuk után megmetszenünk.....Kattintson a képre

Mely cserjéket metsszük tavasszal?

2020.02.16.
Lassan vége a télnek, bár senki nem tudja, mikor köszöntenek be az esetleges tavaszi fagyok! Mielőtt metszőollót ragadnánk és kertészkedési vágyainkat kiélve lemetszenénk minden bimbózó tavasszal virágzót, ismerjünk néhány nyáron virágzó cserjét, melyek metszését jobb, ha kora tavasszal, rügyfakadás előtt végezzük!

Évelők, melyekkel téli kertünket szebbé tehetjük

2020.01.20.
Léteznek olyan növények, melyek visszavágását nem muszáj elvégezni a tél kezdete előtt. Ebben a posztban bemutatok néhány télálló évelőt, melyek elszáradt virágaikkal karakteresebbé teszik téli kopár kertünket.

Díszfüvek télen

2020.01.16.
A díszfüvek igénytelen, nagy díszítőértékkel rendelkező növények, melyek kertünk kiváló elemei lehetnek a téli időszak alatt is. Nagy szerencsénkre az évelő díszfüvek vannak többségben az egynyári fajtákhoz képest. Habár számos fajból és fajtából van lehetőségünk választani...​