Nyári kánikula, öntözés, fűnyírás

A gyepünk öntözésénél számos dologra oda kell figyelnünk, többek között arra, hogy az öntözés mennyiségét mindig évszakhoz igazítsuk. Ez alól a nyári hónapok sem tesznek kivételt.

Ahogy a hőmérséklet szaporán emelkedik, az öntözés mennyiségét arányosan növelnünk kell, azonban nem szabad túlzásba esnünk sem. Ebben a kis bejegyzésben megmutatom, milyen gyakran és mennyit érdemes a nyári nagy melegekben öntöznünk, illetve nyírnunk szeretett gyepünket.

Az öntözés lényeges szerepe az éves szintű gyepápolásnak, mivel öntözés nélkül nincs szép gyep, ezért nagy jelentőséget tulajdonítunk ennek. 

Miért öntözünk?

Mint azt már nagyon jól tudjuk a földön lévő bármilyen szerves életformának szüksége van vízre az életben maradáshoz. Ez alól a növények sem kivételek, mit sem mondva a kertünkben található tavasszal telepített gyepszőnyegről vagy vetett fűről.

Az öntözés nélkülözhetetlen a fűszálak erőteljes növekeséhez és egészségének megőrzéséhez. Csapadék kijuttatása során célunk, hogy átitassuk a talaj mélyebb rétegeit is, hiszen ezzel elősegíthetjük a gyökérzet erősödését, a növény stressztűrőképességének növelését. Az erős gyökérzettel pedig elérhetjük, hogy hosszan tartó kánikula vagy téli fagy idején a növény mélyebbről legyen képes saját tartalékait újratölteni.

Túl,- alulöntözöttség

A pázsit túlöntözöttségének és alulöntözöttsének egyaránt megvannak a káros hatásai. A túlöntözött pázsit előbb-utóbb gombásodni, mohásodni fog, plusz a fűszálak gyökérzete is felszokik a talajfelszínhez közeli részekbe, melyek következményei képpen hamarabb kiszárad és fogékonyabb betegségekre.

Alulöntözöttség során a gyep szintén jelezni fog számunkra. Az egybefüggő egyszikű fűállományunkban idővel felüthetik fejüket a szárazságot jól tűrő gyomfélék, melyeket kemény erőfeszítés során tudunk csak eltávolítani. Plusz megjelenésük után tápanyagot és vizet vonnak el a féltve őrzött füvünktől. Így gyepünk kiszáradásra van ítélve.

A kezdetleges kiszáradás jelét az addig élénk zöld gyep, fakó szürkés színnel jelzi felénk, majd fokozatosan sárga, végül barna lesz. 

A kiszáradásnak van egy visszafordítható stádiuma, így ha időben kapcsolunk és öntözni kezdjük, újra kizöldül.

A „táblázat” (öntözési segédlet).

Bár az öntözési mennyiség pontos megállapításához szükségünk van a területi, éghajlati és talaj adottságokhoz is, ettől eltekintve érdemes követni egy etalont, amit a kertészek rendszeresen követnek a „nagy könyvben” megírtak által.

Ha laikusak vagyunk és az öntözőrendszert telepítő nem volt túl segítőkész, akkor ez a táblázat segít nekünk abban, miként állíthatjuk be vezérlőnkön az évszakokhoz igazított öntözési gyakoriságot.

https://kertfuvesites.hu/Gyep-ontozese-mennyi-az-annyi/cikk/408/

A táblázat teljesen legálisan alkalmazható az évszakokhoz mérten, azonban kánikulában naponta öntözni tényleg csak tartós szárazság esetén ajánlott. 

Plusz figyelembe kell vennünk, hogy az öntözési idő beállítása minden esetben a hajnali/ reggeli órákban javasolt! (gombás gyepbetegségek elterjedése végett)

Amennyiben még ezután is bizonytalanok vagyunk az öntözés gyakoriságával kapcsolatban, jó módszer, ha megfigyeljük, mikor szárad meg a talajfelszín két öntözés között. Míg tavasszal ez jóval lassabban történik, nyáron kánikulában lehet, hogy a reggeli öntözés után már kora délután szükségünk lehet egy következő öntözésre.

Mivel minden kert más, az öntözés időtartamára percre pontosan sajnos nincs sablon, ezt érdemes saját szemünkkel kitapasztalnunk. 

Igyekezzünk a gyakoribb alkalmak helyett egy alkalommal nagyobb vízmennyiséget kijuttatni, mellyel átitatjuk a talaj mélyebb részeit is.

Fűnyírás

A tavasz végéhez közeledve a hőmérséklet növekedésével növeljük a nyírásmagasságot. Ez nem azt jelenti, hogy augusztusban már térdig érő fűben mászkáljunk, de a tavaszi 4-5 cm-es vágási magasságot megemelhetjük 6-7 cm-re is. Ezzel elkerülhetjük a talajfelszín és ezzel együtt a gyep gyors kiszáradását, csökken a párolgási veszteség.

A fűnyírás heti gyakorisága nyáron elengedhetetlen, ha szeretnénk megszabadulni a gyomoktól és elkerülnénk a  gombabetegségeket.  

Igyekezzünk odafigyelni a fűnyíró késének élességére, gépünk tisztaságára. Heti nyírás esetén érdemes havonta/ két havonta megélezni vágókésünket. Az éles és tiszta vágásfelülettel egészséges, gyepet nevelhetünk.

Jó öntözést, fűnyírást, egészséges gyepet kívánok!