Mely cserjéket metsszük tavasszal?

Lassan vége a télnek, bár senki nem tudja, mikor köszöntenek be az esetleges tavaszi fagyok! Mielőtt metszőollót ragadnánk és kertészkedési vágyainkat kiélve lemetszenénk minden bimbózó tavasszal virágzót, ismerjünk néhány nyáron virágzó cserjét, melyek metszését jobb, ha kora tavasszal, rügyfakadás előtt végezzük!

Általános íratlan kertészeti szabály, hogy a tavasszal virágzó cserjéket, csak elvirágzás után metsszünk meg – különben levágnánk a virágbimbókkal telített vesszőket. Ezzel szemben a nyáron virágzó fajokat nyugodtan megmetszhetjük a tél véghez közeledve kora tavasszal. Fontos tudnivaló azonban, hogy mely cserjék virágoznak tavasszal és melyek nyáron. Ehhez segítségül összeállítottam a kertekben található népszerűbb fajokból egy válogatást. 

 

Nyáron virágzó cserjék, melyeket kora tavasszal (a fagyok elmúltával) érdemes megmetszenünk

Közönséges (Illatos) Nyáriorgona – Buddleja davidii

A nyáriorgona egy napfényigényes jó ellenálló képességű gyorsan növő díszcserje. Virágzása júliustól októberig is eltarthat. Nagy szárazság idején érdemes öntözni. Annak érdekében, hogy szépen fejlődjön és virágozzon metszése egyik évben sem elhanyagolható. Amennyiben a téli fagyok kárt tettek hajtásaiban tövig visszavághatjuk. Metszése: Minden évben az új hajtásain hoz csak virágot ezért minden előző évi hajtását tavasszal a vastagodott vázrészig visszavághatjuk. Az idősebb bokrokat érdemes fiatalabbra cserélni, mert nehezen ifjíthatók.

 

 

Hibiscus (Mályvacserje) – Hibiscus syriacus

A kerti mályvacserje teljesen télálló 2-3 m magasra megnövő nálunk is gyakori napfénykedvelő dísznövény. Virgázása júniustól szeptermberig tart. A szárazságot jól bírja, de hosszan tartó kánikula idején érdemes megöntöznünk. Metszése: Kora tavasszal minden vesszőt vágjunk vissza 1/3-ra vagy néhány rügyre úgy, hogy a bokor az alsó fő részétől elágazódjon.

 

 

Angol kékszakáll – Caryopteris x clandonensis

Kora ősszel virágzó, jó tűrőképességű kék árnyalattal virágzó dísznövény, mely nagy kedvenc alacsony termete és sűrű habitusa miatt. Kifejlett magassága 1-1,2 méter. Virágai augusztustól októberig nyílnak. Sziklakertekbe és talajtakarónak egyaránt tökéletes.

Metszése: Metszés nélkül hamar elveszti díszítőértékét, ezért minden évben érdemes rügyfakadás előtt szükséges erősen visszametszeni. Vágjuk vissza az alapi vastagabb résztől néhány cm-re. Ezzel a metszéssel egyben fenntartjuk és ifjítjuk is növényünket. A radikális metszés után ne ijedjünk meg, hogy elpusztítottuk ugyanis a növény visszavágás után tavasszal csak későn hajt ki.

Tipp: Az elnyílt hajtásait télre is meghagyhatjuk, mert szép látványt nyújtanak a kopár évszakban.

 

 

Hortenziák – Hydrangea-félék.

A hortenziák sok színben pompázó nagy népszerűségnek örvendő díszcserjék. A kertekben a leggyakoribb fajták a következők: Hydrangea paniculata, Hydrangea macrophylla, Hydrangea arborescens. Június- Júliustól szeptemberig virágoznak. Egy dolog mindhármukban közös. A hosszantartó és rendszeres virágzásuk érdekében metszenünk kell őket. Metszése:  Kora tavasszal vágjuk vissza az elnyílt virágokat (alattuk megtalálhatjuk az áttelelt virágrügyeket) és távolítsuk el az egymást keresztező vesszőket. Néhány idősebb gallyat is visszametszhetünk a föld felett néhány cm-re.

Tipp: A hortenziák virágait elvirágzás után is a növényen hagyhatjuk, ezzel segítjük áttelelni az alattuk megbújó rügyeket. Plusz a téli kertünkben habitusukkal díszítenek.

 

 

Japán gyöngyvessző – Spiraea japonica

Dél-kelet ázsiából származó díszcserje, mellyel a kerteken kívül találkozhatunk köztereken, parkokban is. Közepes méretű lombhullató cserje, mely a többi gyöngyvesszővel ellentétben nem tavasszal, hanem június-július környékén virágzik. Napfényigényes növény, mely jól tolerálja a gyengébb minőségű talajokat is. Nyírt sövénynövénynek is kiváló. Metszése: Virágait minden évben az új hajtásain hozza ezért kora tavasszal érdemes erősen megmetszeni. Vágjuk vissza rügyfakadás előtt az alacsony elfásodott vázrész felett kb.: (2-4 rügyre).

Tipp: Az elhervadt virágok eltávolításával másodlagos virágzásra is ösztönözhetjük.

 

 

Kínai selyemmirtusz – Lagerstroemia indica

Napfény és melegkedvelő mediterrán hangulatú sokszínben virágzó cserje, kisebb fa.  Virágzása júniusban kezdődik és akár három hónapon át tart. Ezalatt az idő alatt érdemes bőségesen öntöznünk. A savanykásabb talajokat kedveli és akár 3-4 méterre is megnőhet. Metszése: Ha tömör bokrot szeretnénk belőle nevelni, akkor az előző évi hajtásokat minden tavasszal vissza kell vágnunk, hogy formáját megtartsa, plusz virágai az új hajtásokon fejlődnek. Amennyiben kisfa nevelése a célunk, akkor elég a növény alján fejlődő új sarjakat eltávolítanunk.

 

Som – Cornus sp.

A som félékről egy másik posztban részletesen beszámolok, azonban fontos megemlíteni, hogy őket is kora tavasszal érdemes metszenünk.

 

Kék sudárzsálya – Perovskia atriplicifolia

A Sudárzsálya kb. 1 méter magasra megnövő mediterrán hangulatú, erős ilatú díszcserje, mely virágágyásokban, cserjecsoportokban is megállja a helyét és jól kombinálható díszfű-félékkel. A meleg napos fekvést kedveli és kevés gondozással is beéri. Télen érdemes a növény fagyvédelmét tövének betakarásával fokozni. Metszése: Metszés nélkül gyorsan felkopaszodik és elöregszik, ezért minden évben ajánlott rügyfakadás előtt tavasszal a talajfelszín felett 5-10 cm-rel visszavágni.

Képek forrása: 1, 2, 3, 4, 5, 6, 7, 8, 9, 10, 11, 12, 13, 14, 15, 16

Mely cserjéket metsszük elvirágzás után?

2020.03.08.
Nem csak az a fontos, hogy melyik virágokat metsszük meg a tél végén, hanem az is, hogy melyeket érdemes tavaszi elvirágzásuk után megmetszenünk.....Kattintson a képre

Som-félék, a tél színes vesszői

2020.02.02.
A somok sokoldalúan felhasználható díszcserjék, melyek néhol színes vesszőikkel, néhol tarka leveleikkel díszítik fel kertünket. Magyarországon néhány fajtájuk őshonos, melyekkel az erdőben is találkozhatunk, de ezek főként tápanyagforrásként funkcionálnak az ott élő állatok számára.

Évelők, melyekkel téli kertünket szebbé tehetjük

2020.01.20.
Léteznek olyan növények, melyek visszavágását nem muszáj elvégezni a tél kezdete előtt. Ebben a posztban bemutatok néhány télálló évelőt, melyek elszáradt virágaikkal karakteresebbé teszik téli kopár kertünket.

Díszfüvek télen

2020.01.16.
A díszfüvek igénytelen, nagy díszítőértékkel rendelkező növények, melyek kertünk kiváló elemei lehetnek a téli időszak alatt is. Nagy szerencsénkre az évelő díszfüvek vannak többségben az egynyári fajtákhoz képest. Habár számos fajból és fajtából van lehetőségünk választani...​