Kertépítés menete

I. Terepfelmérés

 Lépésről-lépésre

A kertépítés első lépcsőfoka a helyszíní terepszemle. Ez a folyamat nélkülözhetetlen a kertépítés során, ugyanis ekkor kerül sor a kert tulajdonságainak, méreteinek feltérképezésére és a megrendelő -kivitelező közötti bizalom megteremtésére. A felmérés során vázlatrajzot készítünk a kert egyes elemeiről, méreteiről.

A tervezés során a tervezőnek lehetősége van kigondolni és megrajzolni a megrendelő igényeihez igazított ideális kertet. A terepfelmérésnél rajzolt vázlatrajzból tervezőprogramok segítségével 2 dimenziós terv készül. Igény esetén 3 dimenziós látványterv készítésére is van lehetőség. Az árajánlat felépítése ezután történik. 

II. Tervezés

Tervkészítés, árajánlat készítése

III. Terület megtisztítása

Gyomírtás, gyepfelnyesés, hulladékok eltávolítása

Amennyiben a terület gyepes volt, a tisztítási munkálat a gyomírtással keződik. A vegyszer hatóideje kb. 10 nap. Nagyon gazos terület esetén szükséges lehet a gyomok újbóli megjelenése után megismételni a folyamatot. Utána következhet a legyomírtózott terület elhalt növénymaradványainak eltávolítása vagy vastag termőföld feltöltés esetén annak beforgatása.

A megtisztított terep talaját érdemes feljavítani. Erre több lehetőségünk is van. Ha nincs szükség vastag termőföld feltöltésre használhatunk pl.: komposztot, vagy komposzttal kevert földet, melyet szintén beforgatunk. Ezután következhet a durva tereprendezés, ami a terepviszonyoktól függően történhet gépi, vagy kézi erővel. A fő terepmotívumok rézsük, hullámok kialakítása után következhetnek a szegélyek, burkolatok.

IV. Tereprendezés

Talajjavítás, durva tereprendezés

V. Utak, szegély, burkolatok

Anyaghasználat, alapozás

A szegélyek és utak a kert meghatározó fő vonalait alkotják.  Amennyiben nincs akdálya megépítésük a földmunkával párhuzamosan is történhet. A burkolatok, szegélyek készülhetnek betonból, térkőből, terméskőből, gumiból, fából vagy szórt anyagokból pl.: murvából, kuléból. Kialakításkor figyelembe kell venni a terhelést, vízelvezetést, lejtést, és a megfelelő alapozást. Az ágyásszegélyek lerakása is ekkor történik.

A kerti növények vízellátásához legegyszerűbb megoldás az öntözőrendszer telepítése. A durván elrendezett terepen következhet a rendszer nyomvonalainak kiásása kézi vagy gépi erővel. Az alacsony feszültségű kerti világítás kábelezése a csövek behúzásával párhuzamosan történhet. A szórófejekkel öntözendő gyepfelület mellett az ágyások vízellátása többek között csepegtető csövekkel valósulhat meg.

VI. Öntözőrendszer

Legegyszerűbb vízellátási módszer

VII. Ültetés

Trágyázás, mulcsozás

Amennyiben nem frissen hozott földdel van dolgunk, vagy munka közben a talaj betömörödött szükséges átforgatni a földet lazasága érdekében. Ezzel elősegítjük a gyökeresedést. A növények igényeihez mérten minden ületésnél érdemes ültetőtrágya használata. Erre egyik legalkalmasabb a komposztált marhatrágya, melyet földdel keverve tápanyagban gazdag közeget kapunk. Az esetleges gyomok visszaszorítására célszerű geotextíliát és mulcsot használni. 

A füvesítés történhet fűmagvetéssel vagy gyepszőnyegezéssel. A fűmagvetés nagyobb kihivást jelent és több buktatója is van, de kedvező ára miatt sokak számára szimpatikusabb. A gyepszőnyeggel könnyebb dolgunk van és azonnal díszít. A füvesítendő területen érdemes vakondhálót használni, elkerülve ezzel a későbbi váratlan túrásokat. 

VIII. Füvesítés

Gyepszőnyeg, fűmagvetés, vakondháló