Tippek, tanácsok

Gyepápolási feladatok

Ebben a részben a gyeppel kapcsolatos ápolási, kezelési munkákat vesszük sorra tavasztól kedzve télig.

Tél vége, kora tavasz

Ebben az időszakban legfontosabb feladatunk a gyepre nézve, hogy próbáljuk kevésbé terhelni. Az esetleges havazások utáni hóréteget a füvön próbáljuk meg nem betaposni, ezzel elkerülhetjük az alatta képződő hópenészt. Ilyenkor még nincs szükségünk műtrágyákra, eszközökre. Ez a nyugalmi időszak vége. Bizonyos hőmérséklet alatt nem indul be a növények nedvkeringése.

Feladat: Türelmes várakozás

Tavasz

A tavaszi időszak időjárástól függően március elejétől, közepétől kezdődik, ettől függetlenül találkozhatunk fagyokkal akár még áprilisban is.  Pontos időpont nincs, mivel a gyepápolási munkák megkezdése a talaj hőmérsékletéhez, szárazságához köthető. 10 C° feletti talajhőmérsékletnél (nappali 15 )  elkezdődhet a gyepszellőztetés. Ez az időtartam körülbelül március közepétől április végéig tart. Igyekezzünk elkerülni a fagyos vagy túl nedves napokat. A gyepszellőztetés folyamatát sorrendben a fűnyírás, felülvetésgyeptrágyázás majd a beöntözés követi. A tavaszi időszakban nitrogén túlsúlyos indító gyeptrágyát válasszunk, mellyel elősegítjük a vegetatív részek fejlődését (fűszálak növekedését). A fűnyírási magasságot 4-5 cm-en érdemes tartanunk, mellyel elősegítjük a sűrűsödést és csökkentjük a gyomok terjedését. Heti egyszeri fűnyírással már szép eredményt érhetünk el.

Feladat: Fűnyírás, gyepszellőztetés, felülvetés, gyeptrágyázás, beöntözés

Nyárelő

A tavasztól távolodva, a hőmérséklet emelkedésével elérkezünk egy tavasz-nyár közötti stádiumba (május vége-június vége), amelyben a fő szerep a kánikulára való felkészítésre özpontosul. A nyári hosszan tartó szárazság idején a gyep stresszes tüneteket mutat, mely során legyengül, könnyebben kiszárad. A felkészülésre jó módszer a nyári „stresszkontrol” felkészítő vagy kondicionáló gyeptrágyák használata. Ezekben a tápokban egyéb tápanyagok mellett magasabb kálium tartalom található, mely növeli a növények ellenállóképességét. A kálium többek között szerepet játszik a sejtfal erősítésében, így kondícionálásra hideg-meleg időkben egyaránt alkalmazható.

Nyár

A gyep nyári ápolásának titka nagy vonalakban a gyakori fűnyírás és a megfelelő tápanyagozás, öntözés.